Aika pian ajauduimme umpikujaan, sillä vaikka muuttovalmis talo on rakentajalle helppo ratkaisu, niin muutosten tekeminen muuttovalmis-taloon ei olekaan yhtä helppoa.
(ja moduulilla on maksimimitat + tietyt rajoitteet). Myös autokatoksen liittäminen kiinteänä osana taloon asetti haasteita mm. paloluokitusten kannalta ja nosti tietenkin hintaa. Niinpä muutaman viikon tuskailujen jälkeen + hinnan ja käytännöllisyyden karatessa käsistä oli pakko nostaa Venlan kanssa kädet pystyyn. Silloin Kannustalo-edustaja ehdotti meille
. Minä näin siinä vaiheessa vain unelmamme kuivuvan kokoon, sillä tilanne oli kuin lasten sadussa, jossa hiiri yritti tehdä kissalle ensin takkia ja kun ei tullut takkia, niin sitten liiviä, ja kun ei tullut liiviäkään, niin mitäs sitten.. Käykö meille samoin?
. Keittiö aamuauringon puolelle, olohuone ilta-aurinkoon, makuuuhuoneet yläkertaan, autokatoksesta kakkossisäänkäynti taloon. Haluttiin olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan olevan yhtä suurta oleskelutilaa. Eikä haluttu enää yläkertaan Venlan isoa aulatilaa vaan mieluummin reilun kokoiset makuuhuoneet + jätettiin myös pois myös pyykkikuilu ja ruokakomero, vaikka juuri niistä alunperin haaveilimme + toisaalta saimme koko talon levyisen terassin päälle vielä talon levyisen parvekkeen. Se on nyt meidän private space, jonne pääsee makuuhuoneen pariovista. Aukealla tontilla on piilopaikat vähissä, joten vaikka halusimme talolle aluperin Vihervaara-malliset kaiteet ym. koristeet, vaihdoimme kaiteet tiheämmäksi, jotta ne tarjoaisivat suojaa uteliailta katseilta. Halusimme myös lyhennetyt päätyräystäät ja olimme niin iloisia, kun saimme valkoiselle julkisivulle rakennusluvan - muuten talomme olisi nyt vaaleanharmaa!
Jostain syystä ihmisille syntyy ennakkokäsityksiä asioista, välillä vahvojakin. Niiden syntyä edesauttavat muiden kokemukset, kertomukset ja näkemykset asioista. Mutta pitää muistaa, että toisen ihmisen kokemus ei välttämättä ole sama kuin oma kokemus, eikä asioilla aina ole syy-yhteyttä. Toinen tykkää perinteisestä, toinen modernista, toinen haluaa ehdottomasti ulkoverhouksen vaakaan, toinen on vahvasti sitä mieltä, että puun luontainen suunta on pysty.
-
Mekin pidimme pitkään Kannustaloa kalliina, ja perustimme ajatuksemme siihen, että mallistosta löytyy niin hienoja taloja, että niiden täytyy varmaan olla kalliita!Ajattelimme niin, koska meillä ei ollut Kannustalosta omakohtaista kokemusta. Nyt sitä kokemusta on kertynyt, sillä Kannustalo pärjäsi viime keväänä viidelle talotehtaalle tekemässämme tarjouspyyntökierroksessa loistavasti ja tässä vaiheessa projektia olemme sitä mieltä, että juuri
rakentamisen helppous, aikataulujen toimivuus ja laadukkaat materiaalit ovat vahvistaneet brändimielikuvaamme Kannustalosta laadukkaana talotoimittajana, jonka yhtenä vahvuutena on nimenomaan asiakaslähtöisyys.
"Me teemme taloja, mutta ensisijaisesti teemme Koteja", sanoo Kannustalon tj Mika Uusimäki.Rakentaminen on kallista, työn hinta samoin. Talopaketin hintalappu ei siis välttämättä kerro vielä mitään hankkeen lopullisista kustannuksista. Oman ajan ja työpanoksen hinta on mittaamaton, sillä pääsääntöisesti raksalla vietetty aika on aina pois jostakin muusta. Siksi on hyvä, että talotehtaalla on tarjota erilaisia asennuslaajuuksia pelkkien määrämittaan sahattujen rakennustarvikkeiden sijaan. Me valitsimme omaan Kannustaloomme päältä täysin valmiin/ sisältä levyvalmiin vaihtoehdon, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että oman työn osuudeksi jäi sisäpintojen teko ja viimeistely.
Rakentajalle tulee kustannuksia myös tontista, lohkomisesta, pankkilainasta, vakuutuksista, rakennusaikaisen sähkön lisäksi pitää tilata ja maksaa sähkö- vesi ja viemäriliittymät, maa-ainekset, maanrakennustyöt, salaojat, ajotie kadulta taloon, multa, nurmikko, puut ja pensaat, pihavalot, roskakatos, aita, postilaatikko, lipputanko jne. Kannustalo-edustaja osaa kertoa näistäkin lisää ja auttaa esim. urakoitsijoiden etsimisessä.
Ihmisten asumistarpeet ovat erilaisia ja myös tontti asettaa talolle paljon vaatimuksia. Taloesitteissä on hyviä mallitaloja sekä toimivia pohjaratkaisuja, mutta harva rakentaja löytää sieltä sellaisenaan suoraan itselle tai tontille sopivan talon.
Taloesitteitä selaamalla omat ajatukset asumisesta kuitenkin selkiytyvät ja on hyvä tiedostaa, että talomalleja on mahdollisuus muunnella sopivammaksi esim. kääntämällä pohjaratkaisu peilikuvaksi, siirtämällä seinää, oviaukkoa tai ikkunan paikkaa. Ja toisin kuin luullaan, nämä
muutokset eivät yleensä maksa mitään, sillä neliöt ja materiaalit pysyvät samana. Myös huonekorkeutta voidaan lisätä, talon mittasuhteita kasvattaa, lisätä metrejä olohuoneeseen tai vastaavasti poistaa turhia senttejä. Näistä syntyy yleensä materiaalien verran kustannuksia - tai ne vastaavasti vähentävät kustannuksia.
Neuvoni on, että suunnitteluvaiheeseen kannattaa käyttää riittävästi aikaa ja miettiä talon pohjaratkaisu omien tarpeiden mukaan (esim. kuraeteinen, riittävät säilytys- ja varastotilat, työhuone etätyön tekemiseen jne).
Asta Rakentaja messut 3.-5.2.2017 Tampereella